Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:3

Toivalan Hoffrénit. 3. sukuhaara. Samuel Henrikinpoika Hoffrén

Savon Hoffrénien sukuhistoriasta ’Kierrä kivi älä kiroa’ on aiemmin julkaistu seitsemän osaa. Toivalan Hoffrénien sukuhaaran kantaisä on Kuopion nimismiehenä 1700-luvun alkupuolella toiminut Henrik Henrikinpoika Hoffrén. Hänestä ja hänen kahdesta vanhimmasta pojastaan on ilmestynyt jo kaksi kirjaa vuosina 2016 ja 2017. Nyt on vuorossa hänen kolmannen poikansa, noin vuonna 1712 syntyneen Samuel Hoffrénin ja hänen jälkeläistensä tarina.

Samuelin jälkipolvista moni jätti aikanaan Savon kiviset pellot ja lähti etsimään onneaan muualta. Osa muutti läntiseen Suomeen, osa taas Karjalan suuntaan. Rohkeimmat päätyivät Amerikkaan asti ja sieltä löytyy edelleenkin laajat Samuel Hoffrénin jälkeläispolvet. Myös Ruotsi, Viipuri ja Pietari ovat saaneet heistä osansa. Varsin moni Samuelin jälkeläisistä hankki elantonsa vesiltä ja kirjasta löytyykin monenlaisia laivureita, kippareita ja kapteeneita, niin sisävesillä kuin merilläkin seilanneita.

Kirjassa on kaikkiaan 623 sukutaulua ja niissä henkilönnimiä lähes 2800. Savolaiset valtasuvut ovat luonnollisesti hyvin edustettuina ja Samuel Hoffrénin jälkeläiset ovatkin verkostoituneet monisäikeisesti erityisesti Korhosten, Räsästen ja Roinisten kanssa. Näiden lisäksi myös Hämäläisiä, Pasasia ja Savolaisia löytyy sukutauluista kymmenittäin – Korhosia pitkälti toistasataa.

Toivalan sukuhistoria jatkuu, sillä kirjaamatta on edelleen nimismies Henrik Hoffrénin kahden pojan ja parin tyttärenkin elämänvaiheet ja jälkipolvet.

Tilaa kirja kaupastamme.

Kirjasta myöhemmin löytyneiden virheiden Errata-lista.