Ei kaukana Karjala vaan pitemmällä Pietari

Muuttokirjauksia Savosta Karjalaan lähteneistä Hoffrén-sukuisista sekä suvun idänsuuntaisesta emigraatiosta kolmelta vuosisadalta

Kaukana_Karjala

 

Kuinkahan moni onkaan savolaisten esivanhempiensa vaiheita etsiessään joutunut jättämään koko hakemisen sikseen, kun jäljet katoavat jonnekin idän suuntaan ellei suorastaan itärajan taakse. Näiden kadonneiden sukulaisten jäljellä on tämä sukututkimus, josta löytyy sekä viitteitä että faktaa savolaiselta kotiseudultaan muuttaneista.

 

Kirjassa selvitetään Hoffrén-sukuun liittyvien maansisäisiä muuttoja niin Laatokan Karjalaan kuin Karjalan kannakselle kolmelta vuosisadalta ennen näiden alueiden pakkoluovutusta ja evakuointia vuonna 1944. Rajan ylittävät muutot eli emigraatio käsittää tässä kirjassa sukuun kuuluvien muutot lähinnä vain Pietariin, koska sen kauemmas Venäjälle ei Suomesta juuri lainkaan lähdetty.

 

Runsas taustatieto kulloisenkin ajan ja muuttokohteen kuvauksena auttaa lukijaa eläytymään niihin olosuhteisiin, joissa muutot aikanaan tapahtuivat. Suomalaisten itäisistä muutoista yleisellä tasolla on toki julkaistu runsaasti muistelmakirjoituksia ja tutkimuksia. Ei kaukana Karjala vaan pitemmällä Pietari erottuu edellisistä menemällä muuttajien yksilötasolle kokonaisuuden silti yhden suvun puitteissa säilyttäen. Tuloksena on Hoffrénien sukututkimusten sarjassa niin aiheeltaan kuin muodoltaan erityinen ja ainutkertainen näkökulma.

 

Kirjan voit tilata yhdistyksen kaupasta.

Kirjasta myöhemmin löytyneiden virheiden Errata-lista.