Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:1

Toivalan Hoffrénit. Esi-isät ja 1. sukuhaara.


Savon Hoffrénien sukuhistoriasta ’Kierrä kivi älä kiroa’ on aiemmin julkaistu jo viisi kirjaa. Nyt on vuorossa sukuhaaroista viimeinen ja laajin, Toivalan Hoffrénit. Sen väkimäärä on niin suuri, ettei se yhteen kirjaan mahdu. Tästä kirjasta heidän tarinansa kuitenkin alkaa.

Toivalan Hoffrénien savolainen esi-isä oli Kuopion kirkkoherra Henrik Hoffrénin kolmas poika ja isänsä kaima. Hänestä tuli Kuopion nimismies vuonna 1706 ja hänen virkakauteensa osuivat mm. Isovihan rankat vuodet 1713-1721, jolloin vallanpitäjinä Savossa mellastivat venäläiset.

Nimismiehen kahdeksasta lapsesta peräti kuudella oli omia jälkeläisiä ja näin  henkilömäärä on karttunut nykyaikaan tultaessa varsin laajaksi. Tässä Toivalan Hoffrénien ensimmäisessä kirjassa kerrotaan nimismies Henrik Hoffrénista, hänen toimistaan sekä nimismiehenä että suuren maatilan omistajana Kuopion Toivalan kylässä. Mukana kirjassa on myös hänen vanhin poikansa jälkipolvineen. Muut jälkeläiset käsitellään kirjan seuraavissa osissa.

Sukutauluja kirjassa on noin 400 ja niissä esiintyy noin 2000 eri henkilöä. Kirjasta löytyvät myös Hoffrén-nimestä suomennetuilla sukunimillä Hainimot, Hakalistot, Hakokivet, Halmeet, Hietasalot ja Kylmäpurot.

Vuosisatojen saatossa monet savolaiset suvut ovat avioliittojen kautta kytkeytyneet Hoffrén-sukuun ja kirjasta löytyy kymmenittäin Heikkisiä, Hiltusia, Holopaisia, Itkosia, Kekäläisiä, Korhosia, Miettisiä, Parviaisia, Soinisia, Vartiaisia ja monien muiden aitosavolaisten sukujen jäseniä.

Toivalan Hoffrénien sukuhistorian ensimmäinen osa sisältää 320 sivua.
Tilaa kirja kaupastamme.

Kirjasta myöhemmin löytyneiden virheiden Errata-lista.