Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:4

Toivalan Hoffrénit. 4. sukuhaara. Petter Henrikinpoika Hoffrén

Hoffrén Kierrä kivi älä kiroa 4:4

Kymmenes ’Kierrä kivi älä kiroa’ -kirja Savon Hoffrénien sukuhis-toriasta kertoo Kuopion nimismiehenä 1700-luvun alkupuolellatoimineen Henrik Hoffrénin neljännen pojan, Petterin, ja hänenjälkeläistensä tarinat.

Kirjassa on yli 500 sukutaulua ja niissä yli 2000 henkilöä. Pääosassa ovat kuitenkin ihmiset ja heidän monenlaiset elämänvaiheensa ja -kohtalonsa 1700- ja 1800-luvuilla. Suomi siirtyi Ruotsin kuningaskunnan itäisestä periferiasta Venäjän keisarikunnan läntiseksi ja itsepäiseksi osaksi. Keväällä 1808 Suomen sota kosketti läheltä myös Hoffrénien elämää, kun armeijan puolustusasemat sijaitsivat keskellä suvun maita Kuopion Toivalan kylässä. 60 vuotta myöhemmin lavantautiepidemia sekä nälkävuodet koettelivat myös heitä rankalla kädellä.

Tavallisia ihmisiä ei kuitenkaan jätetä historiallisten tapahtumien varjoon. Kirjassa kerrotaan, miten köyhän rengin jälkeläinen ja puusepän oppipoika Hoffrén päätyi aateliseen Järnefelt-sukuun kuuluvan neidon puolisoksi ja hänen aviottomien lastensa isäpuoleksi. Toisen Hoffrénin kohtalona oli joutua pakkotyölaitokseen Saimaan kanavaa rakentamaan. Muuan Hoffrén-suvun jälkeläisiin kuuluva suutari Nyström työllisti runsaasti Jyväskylän poliisia. Hoffrén-suvun Savon haaran tarina jatkuu vielä ainakin yhden kirjan verran ennen kuin ”kivi on kertaalleen kierretty”.

Tilaa kirja kaupastamme.