Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:6

Tämän teoksen myötä päättyy 12 kirjaa käsittävä Savon Hoffrénien sukuhistoriasarja ’Kierrä kivi älä kiroa’. Sarjassa on seurattu Savon Hoffrénien kantaisän, Iisalmen kirkkoherra Henrik Hoffreniuksen, väkirikkaita jälkipolvia.

Tämän viimeisen kirjan päähenkilönä on Kuopion nimismiehenä 1700-luvun alkupuolella toimineen Henrik Hoffrénin nuorin poika, Elias, joka viljeli perimiään suvun maita Kuopion Toivalan kylässä. Hänen jälkeläisis-tään löytyy sekä rikkaita isäntiä että köyhiä renkejä, sieltä löytyy myös huutolaispoikia, kulkutauteihin kaatu-neita ja vankilaan teljettyjä.

Kirjassa paljastetaan eräs 200 vuotta Hoffréneita askarruttanut mysteeri: Kuka Hoffrén pihisti venäläisten sotakassan syksyllä 1808? Tämä tapahtuma on moneen kertaan kerrottu eri lähteissä, mutta kyseisen Hoffrénin henkilöllisyys on jäänyt hämäräksi. Nyt hänet on tunnistettu!

Sukulaisten kaappien kätköistä on löytynyt myös uudempia, ainutkertaisia tarinoita, jotka tämän kirjan myötä saadaan tallennetuiksi jälkipolville. Sieltä löytyy mm. eräs Oskari Hoffrén, joka sairaalloisena ja keuhkotauti-sena, mutta uskomattoman sisukkaana miehenä, rakensi, osti ja myi taloja pitkälti toistakymmentä kappa-letta. Kirjasta löytyy myös erään Hilda Hoffrénin tarina, jonka kodin seiniä koristivat aidot Picasson, Renoirin ja Mirón maalaukset.

Jokainen suku ja sukupolvi on täynnä elämäntarinoita, mutta valitettavan monien kohtalona on sukupolvien vaihtuessa haihtua ikiajoiksi historian hämärään.