Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:2

Toivalan Hoffrénit. 2. sukuhaara. Johan Henrikinpoika Hoffrén

Toivalan Hoffrénit 4:2

Savon Hoffrénien sukuhistoriasta ’Kierrä kivi älä kiroa’ on julkaistu aiemmin jo kuusi kirjaa. Vuonna 2016 ilmestyi ensimmäinen kirja Toivalan Hoffrénien sukuhaarasta. Suku on niin laaja, ettei se mahdu yhteen eikä kahteenkaan kirjaan. Ensimmäisessä osassa kerrottiin Toivalan Hoffrénien sukuhaaran esi-isästä, joka oli Kuopion kirkkoherra Henrik Hoffrénin kolmas poika ja isänsä kaima. Hänestä tuli Kuopion nimismies vuonna 1706 ja hänen virkakauteensa osuivat mm. Isovihan rankat vuodet 1713–1721. Samassa kirjassa on mukana myös nimismiehen vanhin poika, Henrik, jälkeläisineen.

Tässä Toivalan Hoffrénien sukuhistorian toisessa osassa seurataan nimismiehen toisen pojan, Johan Hoffrénin ja hänen jälkeläistensä vaiheita. Johan asusteli koko elämänsä Kuopion Toivalan kylässä ja suurimman osan aikuiselämästään sen lähellä sijaitsevassa Hirvolanniemessä. Sieltä hänen jälkeläisensä lähtivät omille teilleen ja sukupolvien myötä ne tiet veivät sukua ympäri Suomea ja kauemmaskin niin Pietariin kuin aina Amerikkaan asti. Päätyipä eräs jälkeläisistä Suomessa presidentinlinnaankin.

Kirjassa on 237 sukutaulua ja niissä esiintyy lähes 1200 eri henkilöä. Kirjasta löytyvät myös Hoffrén-nimestä suomennetuilla sukunimillä Aunilat, Haaksialat, Hovitiet sekä Amerikkaan muuttaneena Valo. Vuosisatojen saatossa monet savolaiset suvut ovat avioliittojen kautta kytkeytyneet Hoffrén-sukuun ja sukutauluista löytyy kymmenittäin Airaksisia, Hartikaisia, Huovisia, Jääskeläisiä, Koposia, Miettisiä, Räsäsiä, Soinisia, Toivasia ja monia muita savolaissukuja.

Tilaa kirja kaupastamme.

Kirjasta myöhemmin löytyneiden virheiden Errata-lista.