Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:1A

Lisäyksiä Toivalan Hoffrénien sukuhaaraan 1. Henrik Johan Johaninpoika Hoffrén

Savon Hoffrénien sukuhistoriasta “Kierrä kivi älä kiroa” on julkaistu jo seitsemän osaa. Vuonna 2016 ilmestyi Toivalan Hoffrénien sukuhaarasta ensimmäinen osa ja seuraavana vuonna toinen. Kolmatta osaa tutkittaessa vasta paljastui, että tietyt perhekunnat on 1950- ja 1970-lukujen tutkimuksissa sijoitettu Hoffrénien sukupuussa väärille oksille. Heidän oikea paikkansa olisi ollut jo Toivalan Hoffréneita käsittelevän sukuhistorian ensimmäisessä osassa eikä suinkaan kolmannessa.

Sekaannusta ovat aiheuttaneet lukuisat Johan Hoffrén -nimiset henkilöt samassa Toivalan kylässä samoihin aikoihin 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Lisäksi heidän syntymävuotensa ja nimimuotonsakin ovat vaihdelleet kirkonkirjoista toisiin siirrettäessä. Tämän kirjan päähenkilön, Henrik Johan Hoffrénin, oletettiin kuolleen jo lapsena. Hän kuului juuriltaan Toivalan Hoffrénien ensimmäiseen sukuhaaraan. Henrik Johan kuitenkin jatkoi elämäänsä pelkästään etunimellä Johan ja hiukan muuntuneella syntymävuodella varustettuna. Hänen todelliset jälkeläisensä oli aiemmin merkitty erään toisen Johan Hoffrénin nimiin, joka puolestaan on Toivalan Hoffrénien kolmatta sukuhaaraa.

Näihin Henrik Johan Hoffrénin oikeisiin jälkeläisiin kuuluvat mm. Hoffrén-nimensä suomentaneet Harstela- ja Haaksiala-suvut sekä monet muut. Samaan aikaan tämän ensimmäistä sukuhaaraa täydentävän kirjan kanssa ilmestyy Toivalan Hoffrénien kolmatta sukuhaaraa käsittelevä teos ja sieltä löytyy mm. se ”väärä” Johan Hoffrén ja hänen tarinansa.

Tilaa kirja kaupastamme.