Kierrä kivi älä kiroa. Hoffrénien sukuhistoria 4:5


Savon Hoffrén-suvusta kertovasta sukuhistoriasta ’Kierrä kivi älä kiroa’ ilmestyy nyt jo 11. kirja. Tämä kirja poikkeaa edeltäjistään sikäli, että kirjan lähtöhenkilö on nainen! Kirja kertoo Kuopion nimismiehenä 1700-luvun alkupuolella toimineen Henrik Hoffrénin nuorimman tyttären, Anna Katarinan, ja hänen jälkeläistensä tarinan.

Anna Katarina Hoffrén avioitui maanviljelijä Johan Argillanderin kanssa Kuopion Haminalahden kylästä. Johanin isoisä oli läänitysvoutina ja kruununvoutina tomerasti toiminut Johan Ivarsson (Argillander), jonka jälkipolvissa oli runsaasti kirkon palvelijoita. Myös Anna Katarinan isoisä oli pappi. Anna Katarina Hoffrénin ja Johan Argillanderin jälkeläiset pitivät suurelta osin jalat vakaasti maassa viljellen milloin isompaa milloin vaatimattomampaa maapalstaansa.

Kirjaan sisältyvät Anna Katarinan ja Johanin jälkeläistaulut pääosin 1900-luvun alkupuolelle saakka. Tärkeintä kirjassa ovat kuitenkin ihmiset ja heidän elämäntarinansa. Eräs sukuhaaran myöhemmistä jäsenistä kohtasi Siperian vankileirillä Vladimir Leninin, ystävystyi hänen kanssaan ja toimi hänen häissään sulhaspoikana. Eräs toinen suvun jäsen tuli viattomana murhatuksi, kun meni toisten tappelua rauhoittamaan. Suuret tautiaallot korjasivat synkkää satoaan. Toiveista, pettymyksistä, iloista, suruista ja yllätyksistä oli näidenkin ihmisten elämän tilkkutäkki kudottu.

Tämä kirja on tasapuolisesti yhden Hoffrén- ja yhden Argillander-sukuhaaran kuvaus. Tätä liittoa symboloivat sivun yläreunassa molempien sukujen vaakunat.