Asikkalasta sotiin, Viipurin kautta kotiin. Muistoja ja muistiinpanoja Tauno Soinin elämästä ja sotaretkistä
Tämä teos ei ole perinteinen sukukirja sukutauluineen vaan tositarina erään Hoffrén-sukuisen miehen elämästä ja hänen sotaretkistään.
Raision rovastin poika Tauno Soini ja kauppiaan lesken tytär Irja Heikkilä kohtasivat sattumalta Raisiossa vuonna 1928. Siitä alkoi yli 60 vuotta kestänyt yhteinen elämäntaival. Koti perustettiin Asikkalan kunnan Kurhilan kansakoululle, missä Tauno toimi opettajana yhtäjaksoisesti 43 vuotta.
Sodat ja sotien uhka olivat heidän elämässään aina lähellä I maailmansodan, vapaussodan ja suojeluskuntatoiminnan ajoista aina talvi- ja jatkosodan jälkeiseen vuosikymmeneen saakka. Muistot ja tunnelmat noista vuosista välittyvät aitoina heidän itsensä kokemina ja muistiin merkitseminä.
Tauno Soini toimi Asikkalan Suojeluskunnan viimeisenä paikallispäällikkönä sekä viime sotien aikana viestiupseerina monella rintamalla. Hän joutui kokemaan yhdessä 20. Prikaatin kanssa Viipurin viimeisen päivän 20.6.1944. Muistiinpanot tästäkin rajusta tapahtumasta sisältyvät kirjaan. Kotirintamalla Irja-vaimo hoiti viesti- ja ilmavalvontalotan tehtäviä suuren perheen ohella. Kirjassa on runsaasti valokuvia ja otteita alkuperäisistä, ennen julkaisemattomista dokumenteista sekä rintamakirjeistä.
Tauno Soini kuuluu isän puolelta Hoffrén-sukuun ja äidin puolelta Lindgrén/Sarasto-sukuun. Irja on isänsä puolelta Ruskon Heikkilöitä ja äitinsä puolelta Maskun Kaleloita. Lyhyt katsaus molempien sukutaustoihin on kirjassa mukana.
Kirja on Hoffrénien Sukuyhdistyksen julkaisuja -sarjan nro 11. Kirjassa on 244 sivua ja se on runsaasti kuvitettu.
Kirja on loppuunmyyty.